Liège-Bastogne-Liège Femmes: Geschiedenis en Evolutie

Wat maakt een race die pas sinds 2017 bestaat zo bijzonder en gewild onder vrouwelijke wielrenners? De Liège-Bastogne-Liège Femmes heeft in korte tijd een iconische status verworven, en dat is geen toeval. Met een uitdagend parcours door de Belgische Ardennen en legendarische beklimmingen zoals La Redoute, spreekt deze race tot de verbeelding van velen. In dit artikel duiken we diep in de geschiedenis en evolutie van deze prestigieuze wedstrijd, van de eerste overwinning door Anna van der Breggen tot aan de meest recente veranderingen in het parcours. Zo ontdek je waarom deze race een niet te missen evenement is in het vrouwenwielrennen.

Geschiedenis van Liège-Bastogne-Liège Femmes

De Liège-Bastogne-Liège Femmes is een relatief jonge race in de wereld van het vrouwenwielrennen, maar heeft snel aan prestige gewonnen. De eerste editie vond plaats in 2017, als onderdeel van de UCI Women's WorldTour. De oprichting van deze race was een belangrijke stap in de erkenning en promotie van vrouwenwielrennen, een sport die lange tijd minder aandacht kreeg dan de mannenvariant. De race is opgezet om vrouwelijke renners dezelfde uitdagende parcoursen en platforms te bieden als hun mannelijke tegenhangers.

De evolutie van de Liège-Bastogne-Liège Femmes is opmerkelijk. Sinds de eerste editie zijn er diverse veranderingen in het parcours doorgevoerd om de race nog uitdagender te maken. Bekende beklimmingen zoals La Redoute en Côte de La Roche-aux-Faucons zijn vaste onderdelen geworden, en in 2019 werden extra beklimmingen toegevoegd om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Met elk jaar trekt de race meer publiek en media-aandacht, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit van het vrouwenwielrennen.

Opmerkelijke winnaars en recordhouders van deze race zijn onder andere Anna van der Breggen, die de eerste editie in 2017 won en daarmee geschiedenis schreef. Andere prominente winnaars zijn Annemiek van Vleuten en Demi Vollering. Deze renners hebben niet alleen de toon gezet voor toekomstige deelnemers, maar hebben ook bijgedragen aan de status van de race als een van de meest prestigieuze evenementen in het vrouwenwielrennen.

Vijf belangrijke momenten in de geschiedenis van de race:

 • Eerste editie in 2017
 • Eerste overwinning door Anna van der Breggen
 • Toevoeging van extra beklimmingen in 2019
 • Eerste live tv-uitzending in 2020
 • Recordaantal deelnemers in 2022

Parcours van de Liège-Bastogne-Liège Femmes

Parcours van de Liège-Bastogne-Liège Femmes-1.jpg

Het parcours van de Liège-Bastogne-Liège Femmes is berucht om zijn zware beklimmingen en afmattende heuvels. De race start in Bastogne en eindigt in het stadscentrum van Luik, met een totale afstand van 153 kilometer. Dit parcours door de Belgische Ardennen is een ware test van uithoudingsvermogen en klimcapaciteiten voor de deelneemsters.
Belangrijke beklimmingen zijn onder andere La Redoute en Côte de La Roche-aux-Faucons, die vaak beslissend zijn voor de uitslag. La Redoute, met een hoogte van 258 meter en een gemiddelde helling van 8,9%, vormt een cruciale uitdaging op ongeveer 35 kilometer van de finish. De beklimming van Côte de La Roche-aux-Faucons is nog steiler, met een gemiddelde helling van 11,2% en ligt op slechts 20 kilometer van de eindstreep. Deze beklimmingen zijn vaak het toneel van aanvallen en bepalen vaak de uiteindelijke podiumplaatsen.
De invloed van het parcours op de race-strategieën is significant. Wielrensters en teams moeten hun energie zorgvuldig doseren en strategisch omgaan met hun inspanningen om in de beslissende fasen van de race te kunnen aanvallen of reageren op aanvallen. De beklimmingen bieden kansen voor klimmers om zich te onderscheiden, terwijl de technische afdalingen en vlakke stukken tactische samenwerking tussen teamgenoten vereisen.
Recente veranderingen in de route hebben de race alleen maar uitdagender gemaakt. In 2019 werden extra beklimmingen toegevoegd om de moeilijkheidsgraad te verhogen en de race spannender te maken. Deze aanpassingen hebben bijgedragen aan de groeiende populariteit en het prestige van de Liège-Bastogne-Liège Femmes, waardoor het een van de belangrijkste evenementen in het vrouwenwielrennen is geworden.

Beklimming Hoogte (m) Gemiddelde helling (%) Afstand tot finish (km)
La Redoute 258 8,9 35
Côte de La Roche-aux-Faucons 307 11,2 20
Côte des Forges 235 7,8 50

Belangrijke Deelnemers en Teams in Liège-Bastogne-Liège Femmes 2023

De Liège-Bastogne-Liège Femmes 2023 belooft een spannend deelnemersveld te hebben met enkele van de beste wielrensters ter wereld. Onder de topfavorieten bevinden zich Demi Vollering van Team SD Worx-Protime en Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek Women. Deze elitewielrensters hebben al eerder indrukwekkende prestaties geleverd in grote wedstrijden en zullen ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen op de uitdagende parcoursen van de Ardennenklassieker.

Topteams zoals Team SD Worx-Protime en Lidl-Trek Women staan bekend om hun sterke tactische benadering. Deze teams zullen hun strategieën zorgvuldig plannen om hun kopvrouwen in een gunstige positie te brengen voor de beslissende momenten in de race. Andere prominente teams zoals Visma-Lease a Bike Women Team en Canyon // SRAM Racing zullen ook een belangrijke rol spelen in de dynamiek van de race. Deze teams hebben een rijke geschiedenis van succes en zullen ongetwijfeld hun stempel drukken op de wedstrijd.

Verschillende deelnemers hebben in voorgaande edities al laten zien wat ze waard zijn. Marianne Vos van Visma-Lease a Bike Women Team en Katarzyna Niewiadoma van Canyon // SRAM Racing hebben indrukwekkende resultaten behaald in eerdere edities en zullen opnieuw een gooi doen naar de overwinning. Hun ervaring en eerdere successen maken hen tot geduchte concurrenten voor de winst in 2023.

Tien prominente wielrensters met hun teams:

 • Demi Vollering (Team SD Worx-Protime)
 • Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek Women)
 • Marianne Vos (Visma-Lease a Bike Women Team)
 • Katarzyna Niewiadoma (Canyon // SRAM Racing)
 • Olivia Baril (Movistar Team Women)
 • Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL Ladies)
 • Silvia Persico (UAE Team ADQ)
 • Marta Cavalli (FDJ-Suez)
 • Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Quick-Step Team)
 • Kim Cadzow (EF Education-Cannondale)

Liveverslag en Streaming Opties voor Liège-Bastogne-Liège Femmes

Liveverslag en Streaming Opties voor Liège-Bastogne-Liège Femmes-1.jpg

De Liège-Bastogne-Liège Femmes zal live worden uitgezonden op verschillende tv-kanalen en streamingplatforms. Eurosport is een van de belangrijkste zenders die de race in zijn geheel zal uitzenden, met uitgebreide liveverslaggeving en commentaar van experts. Daarnaast biedt GCN+ ook een livestream van de race, wat zorgt voor een breed bereik onder wielerliefhebbers. Deze platforms zorgen ervoor dat je geen enkel moment hoeft te missen van deze spannende wedstrijd.
Naast tv-uitzendingen en livestreams, biedt de officiële website van de Liège-Bastogne-Liège Femmes ook updates en hoogtepunten. Dit is een handige bron voor degenen die de race niet live kunnen volgen, maar toch op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen. De media-aandacht voor de Liège-Bastogne-Liège Femmes groeit elk jaar, wat bijdraagt aan de toenemende populariteit van het vrouwenwielrennen.
Drie belangrijkste platforms voor liveverslaggeving:

 • Eurosport
 • GCN+
 • Officiële website van Liège-Bastogne-Liège

Recente Uitslagen en Analyse van Liège-Bastogne-Liège Femmes

De meest recente editie van de Liège-Bastogne-Liège Femmes werd gewonnen door Demi Vollering van Team SD Worx-Protime. Deze overwinning kwam na een spannende race waarbij de topteams tactische aanvallen uitvoerden en een intense sprint richting de finish. Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek Women eindigde als tweede, terwijl Grace Brown van FDJ-Suez de derde plaats opeiste.

De race begon in een rustig tempo, maar nam al snel een agressieve wending toen de eerste serieuze aanvallen werden geplaatst op de beklimming van La Redoute. Deze beklimming, bekend om zijn steile en langdurige helling, zorgde voor de eerste scheidingen in het peloton. Team SD Worx-Protime en Lidl-Trek Women toonden hun kracht door meerdere renners in de voorhoede te positioneren, wat cruciaal bleek in de latere fasen van de race.

Strategieën van topteams speelden een cruciale rol in de uitslag. Team SD Worx-Protime wist hun kopvrouw Demi Vollering perfect te ondersteunen door een sterke ploegensamenwerking en goed getimede aanvallen. Elisa Longo Borghini probeerde meerdere keren weg te springen, maar werd steeds bijgehaald door de georganiseerde achtervolging van Team SD Worx-Protime. Grace Brown liet haar sprintcapaciteiten zien en wist in de laatste kilometers op te schuiven naar een podiumplaats.

Opmerkelijke prestaties waren er ook van Marianne Vos, die als vierde eindigde. Haar ervaring en inzicht in de race hielpen haar om in de beslissende momenten mee te strijden. Katarzyna Niewiadoma van Canyon // SRAM Racing voltooide de top vijf en toonde wederom haar consistentie in de grote wedstrijden.

Positie Naam Team
1 Demi Vollering Team SD Worx-Protime
2 Elisa Longo Borghini Lidl-Trek Women
3 Grace Brown FDJ-Suez
4 Marianne Vos Visma-Lease a Bike Women
5 Katarzyna Niewiadoma Canyon // SRAM Racing

Voorbereiding en Training voor Liège-Bastogne-Liège Femmes

Voorbereiding en Training voor Liège-Bastogne-Liège Femmes-1.jpg

De voorbereiding op de Liège-Bastogne-Liège Femmes vereist een combinatie van fysieke training, mentale voorbereiding en strategische planning. Wielrensters volgen intensieve trainingsschema's die gericht zijn op het verbeteren van hun uithoudingsvermogen en klimcapaciteiten.
Fysieke training speelt een cruciale rol in de racevoorbereiding. Renners werken aan hun uithoudingsvermogen door lange ritten met variërende intensiteit. Klimcapaciteiten worden aangescherpt door herhaalde beklimmingen en intervallen op steile hellingen. Deze trainingen helpen om de spieren en het cardiovasculaire systeem te versterken, wat essentieel is voor de zware beklimmingen van de race.
Mentale voorbereiding is net zo belangrijk als de fysieke training. Wielrensters werken aan hun mentale weerbaarheid door visualisatietechnieken en mentale oefeningen. Deze helpen hen om gefocust te blijven onder druk en om te gaan met de pijn en uitputting tijdens de race. Het vermogen om mentaal sterk te blijven kan het verschil maken in de beslissende momenten van de wedstrijd.
Strategische planning is essentieel voor een succesvolle race. Teams ontwikkelen gedetailleerde raceplannen, rekening houdend met de sterke punten van hun renners en de uitdagingen van het parcours. Tactische trainingen worden uitgevoerd om de samenwerking en communicatie binnen het team te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de renners precies weten wat te doen in verschillende race-scenario's.
Vijf belangrijkste trainingsaspecten voor de race:

 • Uithoudingsvermogen
 • Klimcapaciteiten
 • Tactische trainingen
 • Mentale voorbereiding
 • Herstel en rustperiodes

Final Words

De Liège-Bastogne-Liège Femmes heeft zich sinds de eerste editie in 2017 snel ontwikkeld tot een prestigieuze race binnen het vrouwenwielrennen. Met uitdagende beklimmingen en een groeiend deelnemersveld blijft de race een spannend spektakel.

We hebben gekeken naar de rijke geschiedenis, het veeleisende parcours, en de belangrijkste deelnemers voor 2023. Of je nu een fan bent die de race live wil volgen of een renster die zich voorbereidt, de Liège-Bastogne-Liège Femmes biedt voor ieder wat wils.

Blijf genieten van deze prachtige sport en laat je inspireren door de doorzettingskracht en prestaties in deze iconische race.

FAQ

Luik-Bastenaken-Luik 2024 – Vrouwen op TV

Q: Waar kan ik Luik-Bastenaken-Luik 2024 vrouwen op TV bekijken?

A: Je kunt de race live volgen op Eurosport en GCN+. De officiële website van de race biedt ook updates en hoogtepunten.

Liège-Bastogne-Liège 2024 Femmes Start

Q: Waar start Liège-Bastogne-Liège Femmes 2024?

A: De race start in Bastogne en eindigt in het stadscentrum van Luik, met een totale afstand van 153 kilometer.

Liège-Bastogne-Liège 2024 Femmes Classement

Q: Wie zijn de topdeelnemers van Liège-Bastogne-Liège Femmes 2024?

A: Bekende wielrensters zijn Demi Vollering, Elisa Longo Borghini, en Marianne Vos. Volledige startlijsten zijn beschikbaar op de officiële website.

Luik-Bastenaken-Luik Vrouwen: Parcours

Q: Wat zijn de belangrijkste beklimmingen in Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen?

A: De belangrijkste beklimmingen zijn:

 • La Redoute (258m, 8.9%, 35km van de finish)
 • Côte de La Roche-aux-Faucons (307m, 11.2%, 20km van de finish)
 • Côte des Forges (235m, 7.8%, 50km van de finish)

Luik-Bastenaken-Luik Mannen

Q: Wie heeft het record van meeste overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik?

A: Eddy Merckx houdt het record met vijf overwinningen in de mannenrace.

Qui a remporté Liège-Bastogne-Liège chez les femmes ?

Q: Wie won Liège-Bastogne-Liège bij de vrouwen in 2023?

A: In 2023 won Demi Vollering de race, gevolgd door Elisa Longo Borghini en Grace Brown.

Quelle est la distance de Liège-Bastogne-Liège ?

Q: Wat is de afstand van Liège-Bastogne-Liège?

A: De totale afstand voor vrouwen is 153 kilometer, die uitdagende beklimmingen en heuvels door de Belgische Ardennen omvat.

Qui participe à Liège-Bastogne-Liège ?

Q: Welke teams doen mee aan Liège-Bastogne-Liège voor vrouwen?

A: Topteams zoals Team SD Worx-Protime, Lidl-Trek Women, en Canyon // SRAM Racing doen mee.

Livestream beschikbare opties

Q: Waar kan ik de Liège-Bastogne-Liège Femmes livestreamen?

A: Je kunt de race livestreamen op Eurosport en GCN+. Updates en samenvattingen zijn te vinden op de officiële website.

Scroll naar boven